måndag 7 maj 2012

Veckans mage


Fosterutveckling - gravid vecka 30
Nu är bebisen drygt 39 cm lång. Ökningen i längd saktar snart av, men bebisen kommer att fortsätta lägga på sig vikt ända fram till födseln. Förmodligen väger den ungefär 1,3 kg nu.

Lungor och matsmältningssystem är nu nästan färdigutvecklade och bebisen fortsätter att blinka. Den kan förmodligen se vad som händer inne i livmodern, till exempel skiftande ljusnivåer och rörliga ljuskällor. Om du håller en ficklampa mot magen, kanske bebisen inte bara vänder sig mot den, utan sträcker sig eventuellt mot ljuset.

En del forskare tror att det stimulerar bebisens synutveckling om du har magen ”ute” i ljuset. Förvänta dig inte att bebisen ska ha perfekt syn när den föds, däremot – nyfödda ser bara någorlunda bra på 20-30 centimeters avstånd. Normalseende barn når inte vad vi menar med perfekt syn förrän kring åttaårsåldern. Bebisen har nu ögonbryn och ögonfransar.

Nu omges bebisen av ungefär en liter fostervatten, men det blir mindre när den blir större och det blir trångt. Din expanderande livmoder trycker på diafragman, vilket kan göra att du känner dig andfådd och har svårt att andas ordentligt, men det är en naturlig följd att att det är trångt där inne.

Vid ungefär 34 veckor (eller precis innan det är dags att föda, om detta är din andra eller tredje graviditet) kommer bebisens huvud att vändas nedåt i bäckenet inför förlossningen, vilket gör att det blir lättare att andas och äta.

Hur mår jag?
Jag mår relativt bra. Förutom att jag får gå väldigt långsamt när är ute, har hemska foglossningar och får ont när jag ska upp och kissa på nätterna så är det bra med mig. Jag njuter av att känna bebisen röra sig så mycket som den gör. Dock börjar jag bli orolig inför förlossningen, men detta ska jag skriva mer om i ett enskilt inlägg.

2 kommentarer:

  1. Hihi... man kan nästan misstänka att det är rumpan som liksom putar ut framåt i din livmoder, tror du inte? :) :) hihi

    SvaraRadera
  2. Ja det är verkligen intressant hur man kan misstänka och spekulera i hur bebisen ligger och rör sig. Ibland undrar man hur den kan få sånt fjong på sina sparkar och buffar, men mysigt är det!! :)

    SvaraRadera