måndag 14 maj 2012

Veckans mage


Fosterutveckling - gravid vecka 31
Bebisen väger ungefär 1,5 kg nu, ser mer och mer ut som en nyfödd bebis och är ungefär 41 cm lång. Bebisens kropp, armar och ben fortsätter att rundas av i takt med att underhudsfett tillkommer – och ser äntligen ut att vara i proportion till huvudets storlek.

Det börjar bli lite trångt därinne och det är möjligt att bebisen inte längre rör sig lika livligt, eller på precis samma sätt. Men så länge den fortsätter vrida och sträcka på sig, så vet du att allt står väl till. Bebisen har en hel del växande kvar innan den föds – minst 900 gram.

Bebisens inre organ fortsätter att utvecklas och mogna och nu kissar den, vilket är bra träning inför livet utanför. Benmärgen har tagit över produktionen av röda blodkroppar från levern.

Du har förmodligen gått upp i vikt 1,3-1,8 kg denna månad. Det är helt normalt att gå upp kring 450 g per vecka under sista trimestern, eftersom bebisen går igenom en sista växtspurt inför födseln.

Hur mår jag?
 Jag mår bra och har fortfarande bara samma problem som innan. Jag har lite svårare att sova och om jag skulle rulla över på rygg på natten vaknar jag ofta med jätte ont i ryggen. Jag vaknar flera gånger per natt och vänder mig från ena sidan till andra. Men annars är det väldigt bra.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar