måndag 30 april 2012

Veckans mage


Fosterutveckling - gravid vecka 29
Nu väger bebisen dryga kilot och är ungefär 39 cm lång från topp till tå. På huvudet växer det hår. Hos pojkar har testiklarna vandrat ner i pungen. Flickors klitoris sticker ut mer än den kommer att göra från de sista veckorna innan födseln, då den göms bakom de inre blygdläpparna.

Bebisens huvud växer och hjärnan utvecklas och växer snabbt. Nästan alla bebisar reagerar på ljud och ljus vid 30 veckor.

Bebisens näringsbehov blir större under tredje trimestern och du behöver äta mycket protein, C-vitamin, folsyra, järn och kalcium (ca 200 mg går åt varje dag till att bygga upp bebisens skelett), så se till att äta mat som är rik på dessa näringsämnen. Skelettet byggs upp nu, liksom hjärnan, musklerna och lungorna.

Hur mår jag?
Relativt okej. Jag har börjat få någon slags smärta i nedre delen av magen som kommer till och från, ibland gör det ont i svanken. Jag har ingen aning om vad det kan vara, men ska kolla med min barnmorska när jag ska dit idag och så. Min mamma tror att det kan vara förvärkar, men tycker ändå att det är lite för tidigt för det.

Jag får gå extremt långsamt när jag är ska någonstans, det är nästa myrsteg jag går. Får jag väl ont måste jag oftast stanna en stund och sedan gå lite långsammare ändå. Så det tar mig lång tid att ta mig någonstans.

Igår var vi på bio och det tänker jag inte göra om, fick så jävla ont av att sitta i dom stolarna och det var hemskt att gå hem. Kunde bara sova på en sida i natt eftersom min ena höft gjorde jätte ont. Så bio får det blir när bebisen är ute!

2 kommentarer:

  1. Magen växer ju enormt i olika perioder, å då kan det göra rättså ont och spänna REJÄLT ju :/ Kanske är det ligamenten som tänjs ut rejält just nu?

    SvaraRadera
  2. Svar: nej om det känns som menssmärtor låter det ju som förvärkar, och det är ju alldeles för tidigt!! Så du får nog ta det väldigt lugnt skulle jag säga! Kanske måste du undersökas??

    SvaraRadera