torsdag 4 augusti 2011

Har vi glömt vad äkte kärlek är?

"Till och med en objektiv referens som en ordbok, som innehåller gott och väl ett dussin definitioner av "romantik" och "romantisk" är full av fraser som "en fiktiv skildring", "överdrift", "verklighetsförfalskning", "fantasifull", "orealistisk", "utan faktisk grundval", "karakteristisk för eller ägnad åt idealiserad kärlek eller uppvaktning" och så vidare. Det förefaller som om en förändring har ägt rum någonstans under den västerländska civilisationens gång. Det gamla begreppet eros med den underförstådda betydelsen av att bli ett, att smälta samman med den andra, har fått en ny innebörd. Romantik har fått ett konstgjort drag, med inslag av bedräglighet. "

Det får mig att tänka på hur vi visade kärlek förr, igenom vackra dikter med ord vi inte längre använder och långa brev med vackra kärleksförklaringar. Det kanske inte är så att vi har svårt att hitta den äkta kärleken i våran moderna tid, utan det kanske är så att vi inte riktigt vet vad äkta kärlek är längre. Vi letar efter det som vi ser i filmer och läser i böcker, men är det var äkta kärlek är? För läser man om äkta kärlek i gamla böcker, så är det smärtsamt, det är svårt och det är vad vi nu tror är fel sorts kärlek, att det inte är det rätta. Så vad är egentligen äkta kärlek? Och hur finner vi den i våran värld idag, hur vet vi att vi hittat rätt när det står framför oss? Kommer vi känna att vi smälter ihop med våran andra hälft, eller kommer det kännas som raketer smäller omkring oss? Kommer vi en dag att bli hela igen..

"I Platons Symposion återberättar Sokrates en gammal grekisk myt om ursprunget till den sexuella kärleken. Enligt denna myt var jordens ursprungliga invånare runda varelser med fyra händer och fyra fötter och rygg och sidor som bildade en cirkel. Dessa självtillräckliga, könlösa varelser var mycket arroganta och angrep gudarna gång på gång. För att straffa dem kastade Zeus åskviggar så att dem splittrades i två delar. Varje varelse hade nu blivit två halvor som längtade efter att återförenas med varandra"

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar