måndag 1 augusti 2011

Hur fan tänker dom?

Om exakt sjutton dagar börjar studera igen, denna gången ska jag verkligen lägga ner tid och energi och få det att fungera, det måste det. Jag ska studera på en Folkhögskola i Nässjö, så jag måste alltså ta en buss varje morgon, vilket är en stor utmaning för mig nu för tiden. Pendlade mellan Vimmerby och Västervik i två år och det var inte problem (1-1½ timme att åka) och nu ska jag alltså pendla mellan Eksjö och Nässjö (15-20 minuter) och det känns jätte jobbigt för mig, dels för min mage (bussarna här har ingen toa) och sedan för att jag tycker det är så obehagligt när det är mycket folk på en buss och man ska kliva på, dock brukar det fungera i alla fall med det sista.

Det som känns hemskt och äckligt trist med att börja studera igen, speciellt på folkhögskola, är att jag får betala allt själv, på gymnasiet slapp jag allt det. Där fick man busskort, fick långa böcker och maten behövde man inte tänka på, nu ska jag betala ALLT(!!!) och jag får bara 1050:- i månaden... Böckerna kostar mellan 1000-2000:- beroende på hur många och så vidare, som tur är det bara en avgift som behövs betalas en gång, men allt ska betalas i början och det är jobbigt. Busskort för mig kostar 375:- i månaden, kan ju inte klaga för det kunde varit dyrare. Om jag skulle äta på skolan, vilket jag kommer skippa för jag ska ta med mig mat, så skulle jag få köpa ett kuponghäfte med 10 kuponger, som alltså räcker två veckor, för 500:-, alltså skulle maten för mig kosta 1000:- i månaden. Så om vi räknar ihop vad det skulle kosta för mig första månaden skulle det bli runt 3375:-, alla andra månader blir det 1375:- och jag har alltså bara 1050:- att klara mig på. HUR I HELVETE TÄNKER DOM?

Dom vill att ungdomarna ska utbilda sig för att det är lättare att få jobb, men priserna dom sätter för att man ska kunna studera (om man hoppat av gymnasiet) är äckligt höga emot vad man får i studiebidrag varje månad, så hur har dom egentligen tänkt sig att ungdomar ens ska vilja och känna att det är lönt att studera? Jag har tagit bort matkostnader (förutom min matlåda), så jag kommer rätt lindrigt undan ändå, förutom första månaden. Jag får bara betala mitt busskort varje månad på 375:- och det är alltså det billigaste jag kan komma undan för att jag ska kunna plugga upp mina betyg och sedan kunna studera vidare till det jag vill jobba med i framtiden. Dock har jag turen att fylla 20 om ungefär ett halvår och får som tur är lite mer pengar då, istället för att få 1050:- varje månad får jag 2720:-, vilket känns otroligt bra. Jag kan ändå inte förstår hur dom tänker när dom vill att ungdomar ska studera, men det kostar så pass mycket att många ungdomar idag inte har råd med det..

1 kommentar:

  1. Det är sjukt hur dyrt det är. Är glad att jag inte kommer behöva tänka på nåt sånt.. Jag kommer bara behöva oroa mig för kostnaderna på studielånet sen. Fyfan.

    SvaraRadera